Danemarca și Olanda vor trimite 14 tancuri Leopard în Ucraina

Danemarca și Olanda vor dona împreună 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei, au anunțat joi cele două țări. Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că ucrainenii „continuă lupta împotriva agresorului rus”, iar determinarea lor este o „motivație puternică pentru Olanda” de a-și continua sprijinul militar.

„Olanda și Danemarca anunță astăzi intenția noastră de a achiziționa, recondiționa și dona în comun 14 tancuri Leopard 2A4 pentru Ucraina”, se arată într-o declarație comună a miniștrilor apărării din cele două țări.

Tancurile Leopard 2A4 vor fi cumpărate la un cost de 165 de milioane de euro, care va fi „împărțit în mod egal” între Danemarca și Olanda, și sunt așteptate să fie livrate de la „începutul anului 2024″.

Acest lucru vine în completarea unui anunț din februarie, conform căruia Danemarca, Germania și Olanda vor furniza cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 recondiționate din stocurile industriei și le vor furniza Ucrainei în acest an și anul viitor, în timp ce aceasta continuă să respingă invazia la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin.

Vineri, miniștrii apărării din peste 50 de țări se vor reuni la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre coordonarea sprijinului militar acordat Ucrainei. Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că dorește ca la această reuniune să „exploreze oportunități” pentru alte colaborări internaționale care pot ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *