Danemarca: „Nu trebuie să ne coborâm standardele pentru a accelera aderarea Ucrainei, Moldovei și a altor țări”

Ministrul de Finanțe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, și-a exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei, Moldovei, Georgiei și a Balcanilor de Vest la UE. Totuși, într-un interviu pentru Financial Times, acesta a subliniat că „situația geopolitică” nu ar trebui să diminueze importanța implementării reformelor de guvernare în aceste țări.

Rasmussen a avertizat că relaxarea standardelor UE privind democrația și corupția pentru accelerarea procesului de aderare ar putea duce la un „import de instabilitate”.

„Dacă nu finalizează procesul de reformă înainte de aderare, există riscul de regres. Și [în acest caz] nu exportăm stabilitate, riscăm să importăm instabilitate. De aceea este atât de important să subliniem nevoia de a îndeplini criteriile [de aderare la UE]”.

Acesta a subliniat că alinierea la standardele UE, care acoperă diverse domenii, cum ar fi clima și munca, reprezintă un proces de lună durată care necesită de obicei câțiva ani pentru a fi îndeplinit.

Întrebat despre potențiala aderare a Ucrainei, Rasmussen a declarat că UE nu ar trebui să facă compromisuri cu privire la standardele sale, ci mai degrabă să ofere asistență prin investiții și schimb de bune practici.

După ce anul trecut i-a fost acordat statutul de țară candidată, printr-o decizie mai degrabă simbolică, Ucraina a îndeplinit doar două din cele șapte condiții necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *