Danemarca interzice arderea Coranului în locuri publice

Parlamentul Danemarcei a adoptat joi o lege prin care este ilegală arderea Coranului în locuri publice, încercând să diminueze tensiunile cu țările musulmane după o serie de proteste daneze în timpul cărora cartea sfântă a islamului a fost arsă, provocând indignare transmite Reuters.

Danemarca și Suedia au cunoscut o serie de proteste publice în acest an, în care activiștii anti-islam au ars sau au deteriorat în alt mod copii ale Coranului, declanșând cereri ca guvernele nordice să interzică această practică.

Potrivit ministrului Justiției, Peter Hummelgaard, din iulie au fost înregistrate peste 500 de demonstrații care au inclus arderea Coranului sau steaguri.

„Astfel de demonstrații pot afecta relațiile Danemarcei cu alte națiuni, interesele noastre și în cele din urmă siguranța noastră”, a spus Hummelgaard.

Danemarca a încercat să găsească un echilibru între libertatea de exprimare protejată constituțional, inclusiv dreptul de a critica religia și securitatea națională, pe fondul temerilor că incendierea Coranului ar declanșa atacuri ale islamiștilor.

Criticii interni din Suedia și Danemarca au susținut că orice limitări ale criticării religiei, inclusiv prin arderea Coranului, subminează libertatea individuală.

„Istoria ne va judeca aspru pentru asta și cu un motiv întemeiat”, a declarat Inger Stojberg, liderul Partidului Democrat din Danemarca anti-imigrație.

Guvernul de coaliție centristă din Danemarca a susținut că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra libertății de exprimare și că criticarea religiei în alte moduri rămâne legală.

Votul a urmat după o dezbatere de cinci ore în parlament, 94 de membri au votat pentru, 77 împotrivă.

Încălcarea noii legi va fi pedepsită cu amenzi sau cu închisoare până la doi ani, a spus guvernul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *