Danemarca: Guvernul a decis să anuleze o sărbătoare publică pentru a spori bugetul apărării

Noul guvern de coaliție al Danemarcei urmează să anuleze o sărbătoare națională pentru a crește cheltuielile pentru apărare. Aceasta este una dintre primele măsuri agreate de coaliția neobișnuită dintre partidele de centru-stânga și de centru-dreapta – prima din anii 1970.

Una dintre prioritățile coaliției este atingerea țintei NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, cu trei ani înainte de termenul stabilit inițial.

Problema apărării a fost în prim-planul dezbaterii politice daneze încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. În acest scop, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a anunțat că guvernul va anula una dintre cele 11 sărbători legale din Danemarca, în speranța de a crește productivitatea și activitatea economică.

Decizia va viza sărbătoarea intitulată Store Beddag („Marea Zi de Rugăciune”), care cade în fiecare an vineri, în a patra săptămână după Paști. Ziua a fost a fost introdusă ca sărbătoare legală în 1686 iar această măsură a stârnit unele critici, începând cu comunitatea religioasă a Danemarcei.

Președintele asociației clerului, Pernille Vigso Bagge, a declarat pentru ziarul danez Berlingske că este „întristat” de perspectiva pierderii acestei zile și a spus că eliminarea acesteia i-a lăsat atât pe preoți, cât și pe oamenii care așteaptă să fie confirmați „într-un coșmar logistic”. Store Bededag este în mod tradițional o zi mare de confirmare pentru comunintatea romano-catolică.

Proprietarii de afaceri sunt și ei îngrijorați: Iver Hansen, un antreprenor local, a declarat pentru postul TV SYD că sărbătoarea a fost o sursă mare de venit pentru afacerea sa și că acesta ar putea pierde venituri de aproximativ 20.000-30.000 de coroane daneze (3.000-4.000 de euro).

Întrebată despre decizia de a anula această sărbătoare, doamna Frederiksen a spus că: „Există război în Europa și trebuie să ne întărim apărarea… iar acest lucru ne cere tuturor să contribuim puțin mai mult”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *