Cutremurul din Maroc: Noul bilanț al victimelor – peste 2000 de morți

Cutremurul cu magnitudinea 7 pe scara Richter, care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, a făcut 2.012 morți și 2.059 răniți – dintre care 1.404 sunt în stare gravă, potrivit unui nou raport oficial al Ministerului de Interne marocan.

Canalele de televiziune din această țară au difuzat imagini aeriene care arată sate întregi cu case de chirpici complet distruse în regiunea Al-Haouz, unde a fost epicentrul.

Mai mult de jumătate dintre decese au fost înregistrate în Al-Haouz (1.293) și Taroudant (452), mai la sud, două zone rurale din Munții Atlas. „Autoritățile publice sunt mobilizate pentru a accelera operațiunile de salvare și evacuare a răniților”, se arată în comunicat, conform Le Soir.

Trei zile de doliu național

„S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice”, informează un comunicat al Palatului Regal, dat publicităţii de agenţia de presă oficială MAP, la finalul unei reuniuni prezidate de regele Mohammed al VI-lea, consacrată examinării situaţiei.

Mohammed al VI-lea a dat instrucţiuni „în vederea continuării cu celeritate a acţiunilor de salvare întreprinse pe teren”, a înfiinţării imediate a unei „comisii interministeriale însărcinate cu dezvoltarea unui program urgent de reabilitare şi de ajutorare la reconstruirea locuinţelor distruse în zonele sinistrate”, precum şi pentru „preluarea în grijă a persoanelor în nevoie, în special orfani şi persoane vulnerabile”.

El a ordonat de asemenea „preluarea imediată în grijă a tuturor persoanelor care s-au pomenit fără adăpost după seism”, pentru a le oferi „găzduire, hrană şi alte produse de bază”, şi deschiderea unui „cont special la Trezorerie şi la Banca Al Maghrib (Banca Centrală) în vederea primirii de contribuţii benevole de solidaritate din partea cetăţenilor şi organismelor private şi publice” – relatează Agerpres.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *