Cutremurele Turcia-Siria: ONU se așteaptă la peste 50.000 de victime

Cu un bilanț de cel puțin 29.605 de morți în Turcia, dezastrul se află deja în topul celor mai mortale 10 cutremure de până acum. Peste 3.500 de persoane au murit în Siria, însă bilanțul morților nu a fost actualizat de vineri.

În timp ce șansele de a găsi mai mulți supraviețuitori sunt din ce în ce mai mai mici, secretarul general adjunct al ONU, Martin Griffiths, a declarat că se așteaptă ca numărul morților să ajungă la cel puțin 50.000, după ce a sosit sâmbătă în sudul Turciei pentru a evalua daunele provocate de cutremur.

Vizitând granița turco-siriană, acesta a atras atenția asupra situației din Siria declarând că sirienii au fost lăsați „în căutarea unui ajutor internațional care nu a sosit”.

Acesta se referea în mod special la zonele din nord-vestul Siriei unde doar un singur punct de trecere a frontierei este deschis pentru aprovizionarea cu ajutoare ONU. Situația din nordul Siriei este complicată de războiul civil, iar trimiterea de fonduri poate fi blocată sau încetinită de sancțiunile occidentale, în ciuda unei scutiri temporare pentru eforturile de ajutorare.

„Se simt pe bună dreptate abandonați”, a scris Griffiths pe Twitter, adăugând că s-a concentrat să rezolve această criză umanitară cât mai repede.

„Datoria mea și obligația noastră este să corectăm acest eșec cât mai repede. Acesta este obiectivul meu acum”, a adăugat acesta.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *