Cutremurele din Turcia: Campanie ONU pentru 1 miliard de dolari

Organizația Națiunilor Unite a lansat joi un apel pentru 1 miliard de dolari din partea statelor membre, ce are scopul de a spori eforturile de ajutor pentru Turcia, afectată în prezent de mai multe cutremure devastatoare.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că această sumă va oferi un ajutor umanitar pe o perioadă de trei luni, pentru aproximativ 5,2 milioane de oameni. Banii „le-ar permite organizațiilor umanitare să faciliteze rapid un sprijin vital”, inclusiv în domeniile securității alimentare, educației, apei și adăposturilor, a declarat Gutterres. „Nevoile sunt enorme, oamenii suferă și nu există timp de pierdut”, a adăugat acesta. „Îndemn comunitatea internațională să intensifice și să finanțeze pe deplin acest efort critic ca răspuns la una dintre cele mai mari dezastre naturale ale vremurilor noastre” – a spus nr. 1 al ONU.

La începutul acestei săptămâni, ONU a făcut un apel pentru 400 de milioane de dolari pentru a ajuta supraviețuitorii sirieni de peste graniță.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a fost întrebat de ce apelul pentru Turcia este de 2,5 ori mai mare decât cel pentru Siria. Unul dintre motive, a declarat Dujarric, este acela că „există deja o comunitate umanitară bine stabilită care își desfășoară activitatea în Siria”, iar înainte de cutremur a existat un apel umanitar în valoare de 4,8 miliarde de dolari pentru Siria. „Deci, avem deja un fond umanitar pentru Siria, unul care nu a existat pentru Turcia”, a adăugat acesta.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *