Cutremur în Grecia: Lider politic interceptat ilegal

Șeful serviciului de informații a demisionat. Guvernul Mitsotakis se clatină.

Parlamentul grec a creat luni o comisie specială de anchetă pentru a investiga scandalul interceptărilor telefonice care afectează guvernul conservator. Scandalul a izbucnit la sfârşitul lunii iulie, când socialistul Nikos Androulakis, europarlamentar și liderul PASOK-Kinal – al treilea partid din parlamentul grec – a depus o plângere în care denunța o tentativă de monitorizare a telefonului său mobil prin programul de spionaj ilegal Predator.

Guvernul conservator grec, condus de Kyriakos Mitsotakis, se află sub o presiune enormă după dezvăluirile privitoare la supravegherea de către serviciile naţionale de securitate (EYP) a lui Nikos Androulakis.

Șeful serviciului de informații a demisionat

Acest scandal a dus la două demisii din rândul colaboratorilor premierului Mitsotakis – a şefului serviciului de informații EYP, Panagiotis Kontoleon, şi a secretarului general al cabinetului prim-ministrului, Grigoris Dimitriadis. Demisia șefului EYP a survenit, potrivit comunicatului recent al biroul premierului grec, „în urma unor acțiuni greșite constatate în timpul procedurilor legale de ascultarea convorbirilor telefonice”.

O majoritate de 142 de deputaţi greci din cei 299 prezenţi au votat, ieri, în favoarea unei anchete în acest caz, relatează AFP, preluată de Agerpres. Nu a fost înregistrat niciun vot împotrivă, iar cei 157 de parlamentari ai partidului Noua Democraţie, aflat la putere, s-au abţinut.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *