Curtea Supremă limitează puterea lui Biden de a reduce emisiile

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) și-a pierdut o parte din puterea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Decizia istorică a Curții Supreme a SUA reprezintă un eșec major pentru planurile președintelui Joe Biden privind schimbările climatice.

Biden își pierde din putere

Acesta a calificat-o drept o „decizie devastatoare”, dar a declarat că nu va submina eforturile sale de a aborda criza climatică. Procesul împotriva EPA a fost intentat de Virginia de Vest în numele altor 18 state, majoritatea conduse de republicani, și al unora dintre cele mai mari companii de cărbune din țară. Aceștia au susținut că agenția nu are autoritatea de a limita emisiile în state întregi. Aceste 19 state se temeau că sectoarele lor energetice vor fi obligate să renunțe la utilizarea cărbunelui, cu costuri economice grave.

Printr-o hotărâre cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă, instanța a dat dreptate statelor conservatoare și companiilor producătoare de combustibili fosili, convenind că EPA nu are autoritatea de a impune astfel de măsuri de amploare. Procurorul general al statului Missouri, Eric Schmitt, unul dintre cele 19 state, a calificat decizia drept „o mare victorie care respinge reglementările ucigașe de locuri de muncă ale EPA Biden”.

Congresul a respins programele de limitare a emisiilor de carbon propuse de EPA

Curtea nu a împiedicat complet EPA să facă aceste reglementări în viitor, dar spune că Congresul ar trebui să spună clar că autorizează această putere. Iar Congresul a respins anterior programele de limitare a emisiilor de carbon propuse de EPA. Grupurile de mediu vor fi profund îngrijorate de acest rezultat, deoarece, din punct de vedere istoric, cele 19 state care au intentat acest proces au făcut puține progrese în ceea ce privește reducerea emisiilor, necesară pentru a limita schimbările climatice. Aceste state au reprezentat 44% din emisiile SUA în 2018 și, începând cu anul 2000, au obținut o reducere medie a emisiilor lor de doar 7%.

„Hotărârea de astăzi a Curții Supreme subminează autoritatea EPA de a proteja oamenii de poluarea climatică într-un moment în care toate dovezile arată că trebuie să acționăm cu mare urgență”.

Aceasta înseamnă că președintele Biden se bazează acum pe o schimbare de politică din partea acestor state sau pe o schimbare din partea Congresului – în caz contrar, este puțin probabil ca SUA să își atingă obiectivele climatice.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii