Curtea Supremă decide în favoarea lui Trump

Curtea Supremă a SUA a anulat în unanimitate luni o decizie a justiţiei din Colorado care îl declara pe Donald Trump ineligibil în acest stat din nord-vestul ţării, pentru acţiunile sale în timpul asaltului asupra Capitoliului, informează AFP conform Agerpres.

Această decizie survine cu o zi înainte de „Super Tuesday” în timpul căreia 15 state americane, printre care Colorado, organizează simultan alegeri primare pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie.

Fără a se pronunţa cu privire la acţiunile din 6 ianuarie 2021 ale preşedintelui republican aflat atunci la sfârşit de mandat, cei nouă judecători au considerat că doar Congresul şi nu un stat este abilitat să retragă un candidat de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale.

Donald Trump, favorit în alegerile primare republicane, a salutat imediat „O mare victorie pentru America!!!”, pe reţeaua sa, Truth Social.

Dintre cele circa treizeci de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, doar trei au avut succes, în Colorado, Maine (nord-est), care votează de asemenea marţi, şi Illinois. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă ca membrii Curţii Supreme să se pronunţe pentru a statua definitiv.

Comentatorii juridici duc dispute aprinse cu privire la validitatea sau oportunitatea politică a acestor proceduri. Însă toţi converg asupra opiniei că membrii Curţii Supreme, majoritar conservatoare şi marcată încă de decizia sa controversată din 2000 ce a acordat victoria republicanului George W.Bush în faţa democratului Al Gore, încearcă să evite alimentarea suspiciunilor de ingerinţă electorală.

Facebook

Comentarii

3 răspunsuri

  1. What i do not realize is in fact how you are no longer actually much more wellfavored than you might be right now Youre very intelligent You recognize thus considerably in relation to this topic made me in my view believe it from numerous numerous angles Its like men and women are not fascinated until it is one thing to do with Lady gaga Your own stuffs excellent All the time handle it up

  2. I appreciate how well-researched and informative each post is It’s obvious how much effort you put into your work

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *