Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru doi oficiali militari ruși

Marți, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru doi oficiali militari ruși de rang înalt, Serghei Kobîlaș, șeful Forțelor Aeriene Strategice, și Viktor Sokolov, comandantul Flotei Mării Negre.

Aceștia sunt considerați responsabili de crime de război și crime împotriva umanității, având în vedere lansarea de rachete asupra infrastructurii din diferite regiuni ucrainene în perioada 10 octombrie 2022 – 9 martie 2023. Potrivit CPI, aceste acțiuni inumane au provocat daune accidentale semnificative civililor și proprietăților nemilitare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat la această decizie pe rețeaua de socializare X, declarând: „Orice comandant rus care ordonă lovituri împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii critice trebuie să știe că se va face dreptate.” Decizia CPI a fost salutată de Kiev, unde autoritățile apreciază că acest demers reprezintă o formă de justiție pentru victimele atacurilor.

Aceasta nu este prima dată când CPI intervine în chestiuni legate de Ucraina. În primăvara anului 2023, CPI, cu sediul la Haga, în Olanda, a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus, Vladimir Putin. Acest mandat a fost emis din cauza implicării lui Putin în deportarea copiilor din zonele ocupate din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *