Curtea de Conturi Europeană: Probleme majore în implementarea politicii de coeziune a UE

Un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeană (CCE) arată că Politica de coeziune a Uniunii Europene, concepută pentru a reduce discrepanțele sociale și economice între statele membre, se confruntă cu o serie de probleme.

Raportul publicat luni subliniază că, de-a lungul anilor, cheltuielile pentru coeziune din bugetul UE au fost afectate de cel mai mare număr de erori în comparație cu alte domenii. Estimările indică faptul că nivelul de eroare în cheltuielile pentru coeziune a scăzut de la 6% la 4,8% între perioadele 2007-2013 și 2014-2020, dar rămâne constant peste pragul de 2% stabilit UE.

Anul 2022 a înregistrat un record negativ, cu un nivel de eroare de 6,7%, semnificativ mai mare decât pragul acceptat.

Erorile în cheltuielile pentru coeziune sunt atribuite în mare măsură controlului deficitar de la nivel național și la nivelul Comisiei Europene. Curtea de Conturi Europeană a criticat în raportul său autoritățile naționale pentru controalele slabe și identifică Comisia Europeană ca având un rol crucial, dar insuficient, în monitorizarea și corectarea erorilor. „Comisia Europeană își subestimează adesea rolul în gestionarea și îmbunătățirea sistemelor de control, lăsând statele membre să gestioneze erorile într-o manieră ineficientă”, se arată în raport.

Majoritatea erorilor, generate de proiectele neeligibile

Pe lângă controlul deficitar, majoritatea erorilor sunt generate de cheltuielile și proiectele neeligibile, precum și de nerespectarea normelor în materie de ajutoare de stat și achiziții. Nu în ultimul rând, problemele administrative și interpretarea greșită a normelor contribuie semnificativ la aceste rate.

Pentru a îmbunătăți situația, CCE recomandă o intensificare a auditurilor de teren și a sancțiunilor financiare mai dure, astfel încât să se asigure că fondurile europene sunt cheltuite în mod corespunzător și eficient. Cu toate acestea, până în prezent, nicio corecție financiară nu a avut un impact semnificativ asupra țărilor membre, care au putut reutiliza fondurile neeligibile pentru alte proiecte.

În contextul actual, cu presiuni suplimentare generate de fondurile de redresare post-pandemie, CCE subliniază necesitatea ca UE și statele membre să intensifice eforturile pentru a asigura o gestiune mai bună și o conformitate strictă cu regulile în domeniul coeziunii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *