Curtea de Conturi Europeană: Dezinformarea – un fenomen sub supraveghere în UE, dar nu sub control

Planul de acțiune al UE împotriva dezinformării este incomplet şi depășit de amenințările emergente – avertizează, într-un raport special, Curtea de Conturi Europeană. Acest for consideră că este necesară o coordonare sporită la nivelul UE și statele membre trebuie să își intensifice implicarea, de exemplu în sistemul de alertă rapidă. Trebuie îmbunătățite monitorizarea și răspunderea platformelor online. Curtea pledează pentru ca dezinformarea să fie inclusă într-o strategie coerentă a UE de educație în domeniul mass-media, strategie care lipsește în prezent.

„Orice încercare de a submina sau de a manipula în mod răuvoitor și intenționat opinia publică reprezintă o amenințare gravă la adresa UE însăși. În același timp, combaterea dezinformării este o provocare majoră: UE trebuie să lupte împotriva acestui fenomen fără să aducă atingere valorilor sale fundamentale, cum ar fi libertatea de opinie și de exprimare”, a declarat Baudilio Tomé Muguruza, membru al Curții de Conturi Europene, responsabil de raport. „Atunci când a fost elaborat, Planul de acțiune al UE împotriva dezinformării era relevant, dar rămâne incomplet. Curtea recomandă ca răspunsul UE la dezinformare să fie intensificat și coordonarea acestuia să fie îmbunătățită”, se arată în comunicatul de presă al forului european.

Potrivit Curții, Planul de acțiune al UE împotriva dezinformării nu a mai fost actualizat de la aprobarea sa în 2018, chiar dacă tacticile, actorii și tehnologia de dezinformare sunt în continuă evoluție. Totodată, Curtea de Conturi avertizează că „urmărirea unor obiective similare prin intermediul unor inițiative diferite sporește riscul de ineficiență”, făcând referire la Planul de acțiune pentru democrația europeană, publicat în decembrie 2020 de Comisia Europeană. Deşi noul plan include măsuri de combatere a dezinformării, nu e clar modul în care cadrul propus anul trecut se raportează la Planul de acțiune al UE împotriva dezinformării din 2018.

Curtea critică neutilizarea sistemului european de alertă rapidă pe măsura întregului său potențial. În ceea ce priveşte divizia de comunicații strategice a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) și cele trei grupuri operative ale acestuia – StratCom Est, StratComBalcanii de Vest și StratCom Sud – se apreciază că „acestea au îmbunătățit capacitatea UE de a prognoza dezinformarea și de a răspunde la dezinformare în țările vecine. Curtea consideră însă că mandatele și resursele acestor grupuri operative ar trebui să fie revizuite în lumina noilor amenințări emergente”, potrivit raportului publicat joi, 3 iunie.

Nici Codul de bune practici pentru colaborarea cu platformele online – cod bazat pe măsuri voluntare din partea marilor reţele sociale – nu a reușit să asigure tragerea la răspundere a platformelor online și nici nu le-a impulsionat să joace un rol mai mare în combaterea dezinformării, subliniază Curtea de Conturi Europeană.

Europolis

Facebook

Comentarii

58 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *