Curtea de Conturi Europeană: Sistemul UE de returnare încurajează migrația ilegală

Cooperarea dintre UE și țările terțe este ineficientă în asigurarea returnării în țările de origine a migranților aflați ilegal pe teritoriul UE, arată un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană. Anual, începând din 2008, aproximativ jumătate de milion de cetățeni ai unor țări terțe au fost somați să părăsească UE, deoarece intraseră pe teritoriul acesteia sau locuiau fără autorizație. Dar mai puțin de 1 din 5 persoane se întoarce efectiv în țara de origine din afara Europei.

Drept urmare, Curtea cere ca viitorul Pact al UE privind migrația și azilul să inverseze tendința actuală, pentru că în prezent sistemul european de returnare încurajează migrația ilegală, în loc să o descurajeze.

Curtea de Conturi Europeană identifică o serie de cauze pentru procentul foarte mic de returnați în țările de origine, între care dificultatea de a coopera cu țările de origine ale migranților, faptul că UE nu vorbește întotdeauna pe o singură voce cu țările terțe și că Comisia Europeană nu a asociat întotdeauna state membre cheie în facilitarea procesului de negociere.

Sub 20% din migranții veniți ilegal în UE sunt trimiși înapoi în țările de origine.

Conform raportului, ”progresele realizate în ceea ce privește stimularea țărilor din afara UE să își îndeplinească obligațiile în materie de readmisie nu sunt suficiente. Comisia a utilizat în mod eficace asistența financiară pentru proiecte care sprijină dezvoltarea, reintegrarea și consolidarea capacităților, însă a întâmpinat dificultăți în utilizarea altor politici pentru a sprijini în mod eficace negocierile, chiar și în cazul în care se bucura de relații politice și economice extinse cu țara respectivă. Auditorii au identificat rezultate tangibile doar în legătură cu unul singur dintre numeroasele instrumente aflate la dispoziția UE: este vorba de politica UE în domeniul vizelor, ale cărei prevederi revizuite pot fi utile în a încuraja țările din afara UE să coopereze în materie de readmisii”.

Cristina Ilie

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *