Pro-rușii din Georgia încearcă demiterea președintei pro-occidentale

Curtea Constituțională a Georgiei a autorizat, luni, începerea procedurii de demitere a președintei țării, Salome Zurabișvili, lider pro-occidental, pe motiv că ar fi încălcat Constituția țării. Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare și suspectat de legături cu Rusia, a inițiat această procedură, acuzând-o pe șefa statului că și-a exercitat puterea reprezentativă în domeniul politicii externe fără acordul guvernului.

Curtea Constituțională a luat decizia după ce a constatat că Salome Zurabișvili a încălcat Constituția în timpul vizitelor de lucru în străinătate pe 31 august, 1 și 6 septembrie 2023. În acest context, aceasta a fost găsită vinovată de încălcarea prevederilor constituționale.

Cu toate acestea, procesul de destituire a președintei necesită aprobarea Parlamentului de la Tbilisi, cu o majoritate de două treimi, ceea ce înseamnă că 100 de deputați trebuie să voteze pentru demitere din totalul de 150. Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, deține în prezent doar 90 de mandate în Parlament și va trebui să convingă zece deputați din opoziție pentru a atinge această majoritate necesară.

Observatorii politici sugerează că obținerea sprijinului din partea opoziției este puțin probabilă, deoarece este prima dată când un partid aflat la guvernare din Georgia inițiază o astfel de procedură de demitere a președintelui. Acest eveniment riscă să accentueze tensiunile politice și să divizeze și mai mult țara sud-caucaziană.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *