Cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson se întețește pe măsură ce se apropie de final

Cursa pentru a-l înlocui pe premierul britanic demis Boris Johnson s-a intensificat marți, patru candidați oferind mai multe politici pentru a încerca să urce pe primele două poziții în competiția pentru conducerea Partidului Conservator, care îl divizează.

De când Johnson a anunțat că va demisiona la începutul acestei luni, după ce administrația sa plină de scandaluri a pierdut sprijinul multor conservatori, candidații rămași și-au îndreptat focul asupra fruntașului, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak. Au mai rămas patru candidați, unul dintre ei urmând să fie eliminat în urma unui vot al parlamentarilor Partidului Conservator în cursul zilei de marți. Aliații lui Sunak spun că avansul său aproape că îi asigură un loc în primii doi care vor curta apoi membrii partidului pentru a fi numiți următorul prim-ministru în septembrie.

Cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson se apropie de final

Cu toate acestea, ministrul de externe Liz Truss reduce diferența față de Penny Mordaunt, ministru junior al comerțului, aflată pe locul al doilea, iar clasamentul se poate schimba pe măsură ce legislatorii conservatori ai căror candidați preferați au fost înlăturați decid unde să își plaseze voturile. Atât Sunak, cât și Truss și Mordaunt au prezentat oferte politice pentru a încerca să dea un impuls campaniilor lor, încercând să mute accentul de pe promisiunile privind reducerile de taxe, într-un moment în care economia britanică în declin a lăsat oamenii cu cea mai mare presiune asupra finanțelor lor din ultimele decenii.

Sunak, a cărui demisie din funcția de ministru de finanțe a ajutat la declanșarea căderii lui Johnson, a declarat că, dacă va deveni prim-ministru, va aplica pedepse mai aspre pentru infractorii care nu se prezintă la tribunal și va lua măsuri drastice împotriva bandelor de ademenitori.

„Va fi prioritatea mea principală în guvern să mențin publicul britanic în siguranță și voi face tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini acest lucru”, a spus el într-o declarație.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii