Cum vom circula în Schengen. Schimbările de la aeroporturi

Începând de duminică, 31 martie, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă, pasagerii nu vor avea nici o obligaţie suplimentară, a subliniat, astăzi, chestorul general de poliție, Bogdan Despescu.

„Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat Despescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”.

De duminică, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinații din statele Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.

Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control de securitate – care rămâne obligatorie ca în toate aeroporturile internaționale – vor merge direct către porțile de îmbarcare.

„Ghișeele vor funcționa numai pe fluxul non-Schengen”, a explicat Bogdan Despescu. Într-un mod aleatoriu, însă, călătorii vor fi verificați de echipaje de poliție de frontieră și jandarmerie.

„Vom suplimenta forțele, care are scop îndrumarea călătorilor, dar și pentru a-i depista pe cei care vor să profite de această facilitate pentru a părăsi România ilegal”, a mai spus chestorul Bogdan Despescu.

Și în sens invers, pasagerii care vin în România din state Schengen nu vor mai trece, după debarcare, prin controalele de frontieră.

Măsurile Schengen vor fi aplicate pe toate cele 17 aeroporturi din România și cele 4 porturi, situate în județul Constanța.

Anul trecut prin aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de pasageri. Cei mai mulți au fost înregistrați la Otopeni – 14 milioane de călători, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca – cu aproximativ 3 milioane de pasageri şi Aeroportul Iaşi – cu aproximativ 2 milioane.

Potrivit secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a fost vorba, în total, de 160.000 de curse, dintre care 66% au fost în spațiul Schengen.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *