Dezinformarea rusă în acțiune

Prin dezinformare, războiul lui Putin împotriva Occidentul persistă vizându-ne pe fiecare dintre noi.

În timpul războiului cu Ucraina și în perioada premergătoare acestuia — ținta dezinformării rusești au fost și sunt nu numai țările și guvernele occidentale, ci și opinia publică. Scopul final fiind acela de a adânci criza economică și haosul din țările occidentale.

Oboseala țărilor europene cauzată de conflictul militar prelungit din Ucraina este folosită de propaganda rusă. Situația economică îngrozitoare din multe țări europene, cum ar fi criza energetică și inflația în creștere, are cea mai mare influență asupra deteriorării moralului societății.

Aceste dispoziții deteriorate creează un mediu propice prin care dezinformarea se poate instala.

Sunt vizate sectoare (strategice) întregi, și anume energia, sectoarele armamentului și alimentar-agricol, dar și individzii. Un mecanism similar a apărut în timpul pandemiei, când am fost bombardați cu știri și conținut care sugerau că toate corporațiile farmaceutice americane se îmbogățeau din vânzarea vaccinurilor.

Narațiunile despre procesul continuu al „bogaților care continuă să se îmbogățească”, sugerând că SUA și țările din Europa de Vest profită de pe urma războiului din Ucraina, sunt ușor acceptate în timpul unei crize economice.

Statele Unite sunt prezentate ca o țară cu cel mai mare interes economic și strategic în menținerea războiului din Ucraina.

Acest război se presupune că le permite americanilor să-și reconstruiască unipolaritatea, să consolideze sferele de influență, să-și dezvolte industria de apărare și să se îmbogățească prin afaceri.

În mod similar, deși într-o măsură mai mică, sunt vizate și țările vest-europene precum Franța sau Germania.

Problemele energetice au fost întotdeauna o parte inseparabilă a relațiilor cu Rusia, iar contextul energetic a fost cel care, în mare măsură, a decis momentul invaziei ruse a Ucrainei. Dependența energetică a țarilor baltice (lansarea Baltic Pipe și extinderea terminalului GNL din Świnoujście) având să se încheie în curând.

Criza energetică este, de asemenea, folosită pentru a incita în continuare și pentru a speria societatea din Europa. Pe de o parte, există atitudinea „nu ne temem de iarnă” și narațiunea care spune că aprovizionarea cu energie este garantată. Pe de altă parte, trebuie să folosim materii prime din Germania, care de facto provin din Rusia și sunt mai scumpe.

Împreună cu tranșele ulterioare de ajutor american pentru Ucraina, par să existe teorii care susțin că războiul este în interesul SUA. Acest lucru datorându-se faptului că „America face bani din războiul din Ucraina.”

Asemenea remarci precum cele ale lui Henry Kissinger creează impresia că Ucraina nu a fost niciodată luată în serios de Occident.

Cel mai frecvent, vina pentru izbucnirea războiului din Ucraina este pusă seama țărilor precum Franța, deoarece li se amintește de vânzările de arme către Rusia, în ciuda sancțiunilor UE. În aceste narațiuni sunt folosite exemple foarte sugestive de arme franceze utilizate în masacrele ucrainenilor, cum ar fi obiectivele de arme franceze Thales asupra vehiculelor rusești în Bucha sau echipamentele militare franceze în regiunea Mariupol.

După cum se poate observa, dezinformarea pro-rusă, pe lângă scopurile ei (geo)politice, vizează în special mass media occidentală . În același timp, narațiunea conform căreia economia acesteia este de neclintit, deoarece „Rusia se descurcă în ciuda sancțiunilor occidentale” și este un partener de încredere este preluată de majoritatea publicaților est-europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *