Soluția Turciei pentru stingerea conflictului palestiniano-israelian

Turciei propune o soluție pentru stingerea conflictului palestino-israelian, și anume acordarea de „garanții”, de o parte și de alta, cu respectarea „celor două state”, şi angajamentul mai multor ţări de a asigura punerea în aplicare a acestei soluţii.

Ministrul de externe turc Hakan Fidan a explicat unui grup de jurnalişti că noua „formulă” este deja discutată „într-un cerc restrâns”.

Şeful diplomaţiei turce plănuieşte să prezinte această propunere și miercuri, când are loc şedinţa extraordinară a Organizaţiei Conferinţei Islamice, convocată în oraşul saudit Jeddah.

„Propunem ideea principală a garanţiilor. Este doar o propunere, dacă sunt propuneri mai bune, le vom evalua”, a transmis ministrul.

„Sugerăm ca ţările garante să fie din regiune, ceea ce include Turcia, pentru partea palestiniană. Pentru Israel, alte ţări ar trebui să fie garante. Odată ce se ajunge la un acord pe care ambele părţi îl pot accepta, ţările garante ar trebui să fie responsabile pentru respectarea acestuia”, a explicat el.

Ideea este ca naţiunile garante să menţină o prezenţă pe teren pentru a asigura respectarea viitorului acord de pace.

Potrivit lui Fidan, Ankara îndeamnă comunitatea internaţională să vadă în criza actuală o şansă de a face progrese în direcţia „soluţiei celor două state şi de a aduce pacea durabilă în regiune”.

Celălalt punct central al campaniei diplomatice turce este asigurarea faptului că populaţia palestiniană din Fâşia Gaza primeşte ajutor umanitar.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *