Cum funcționează Iron Dome, scutul antirachetă al Israelului

Sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” (Cupola de Fier) este considerat prima linie de apărare a Israelului, un sistem de înaltă tehnologie militară, printre cele mai performante din lume, dar de ce, totuși, a fost depășit de valul de rachete lansate sâmbătă de Hamas, se întreabă publicația Business Insider.

Construit cu ajutorul SUA, sistemul „Iron Dome” încorporează radare de ultimă generație, care urmăresc traiectoria proiectilelor ce vin spre Israel. Se măsoară viteza și direcția proiectilelor, iar dacă acestea pun în pericol așezări umane, sistemul trage rachete pentru a le intercepta. Proiectilele periculoase sunt, astfel, detonate în aer.

Costul unei rachete interceptoare este 40.000 – 50.000 dolari, astfel că trebuie folosite judicios, mai scrie Business Insider. În prezent, sunt active în ”Iron Dome” 10 baterii – cu câte 20 de rachete – fiecare apărând un teritoriu de 155 kilometri pătrați.

Dar Hamas susține că a lansat cel puțin 5.000 de rachete într-o singură zi, toate împotriva unor ținte din sudul și centrul Israelului, inclusiv împotriva orașelor Tel Aviv și Ierusalim.

Experții citați de Business Insider au concluzionat că sistemul Iron Dome a fost, probabil, copleșit, prin lansarea simultană a unui număr cât mai mare de rachete, care au fost plasate în diferite sectoare.

Potrivit armatei israeliene, sistemul are o rată de interceptare de aproximativ 90%, dovadă că puține rachete și-au atins ținta și pagubele au fost relativ puține, având în vedere amploarea atacului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *