Cum a reușit Japonia să economisească energia, după catastrofa nucleară de la Fukushima

În contextul în care Europa se pregăteşte pentru posibile probleme în aprovizionarea cu energie, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze ruseşti, criza energetică pe care a traversat-o Japonia, în urmă cu un deceniu, după accidentul nuclear de la Fukushima, oferă o alternativă pentru abordarea crizei energetice prin care trece acum Europa, se arată într-o analiză Reuters, preluată de Agerpres.

După catastrofa de la centrala nucleară de la Fukushima, din luna martie 2011, în săptămânile şi lunile care au urmat, economisirea energei electrice a devenit un adevărat proiect național pentru Japonia. Operatorul centralei, compania Tokyo Electric Power Co., anunțase că a pierdut aproximativ 40% din capacitatea de producţie de energie electrică, un gol energetic ce trebuia să fie acoperit. Compania a reuşit, într-un timp scurt, să repornească centralele pe cărbune şi gaze naturale, dar, în paralel, s-a pornit și un plan național de economisire a electricității.

În săptămânile ce au urmat, luminile au fost stinse, intermitent, în diferite zone ale capitalei Tokyo. Companiile japoneze au participat la planul comun de economisire, lansat de guvernul japonez, și au luat propriile măsuri de raționalizare a energiei, oprind funcționarea lifturilor, a scărilor rulante, a imprimantelor care funcționau în orele de vârf și a aparatelor de aer condiționat. Echipele profesioniste de baseball şi fotbal din Japonia au încetat să mai joace meciuri în nocturnă, reprogramându-le în cursul după-amiezii, pentru a reduce cererea de iluminat.

Printr-un amplu efort de economisire a energiei electrice, Japonia a reușit nu doar să facă față crizei energetice, dar și să renunțe la toate cele 54 de reactoare nucleare care furnizau aproximativ un sfert din producţia de electricitate și care erau deja închise în anul 2013.

Primul mare oraș european, care a anunțat un astfel de plan de economisire a energiei, pe fondul reducerii livrărilor de gaze rusești, este Berlinul. Autoritățile germane au transmis, astăzi, că luminile ornamentale la circa 200 de clădiri emblematice, inclusiv Coloana Victoriei, Castelul Charlottenburg şi clădirea primăriei, nu vor mai fi aprinse în timpul nopţii. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a anunţat, la rândul său, că reşedinţa sa oficială, Castelul Bellevue, situat în Berlin, nu va mai fi iluminat noaptea, cu excepţia unor ocazii speciale, cum ar fi vizite de stat, pentru a se economisi energie electrică.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *