Cum a decurs prima rundă de negocieri la Bruxelles. Boloș: Un deficit de 5,5% din PIB ar fi ținta corectă

Miniștri ai Cabinetului Marcel Ciolacu poartă, în aceste zile, negocieri punctuale cu Comisia Europeană, pe care încearcă să o convingă asupra unui nou prag de deficit bugetar – de 5,5% din PIB, în loc de 4,4%, cât a fost stabilit inițial.

Într-un interviu acordat Digi24, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a precizat cum a decurs prima rundă de negocieri – la care a participat ieri – cu reprezentanții Comisiei.

Potrivit acestuia, negocierile au fost deschise cu prezentarea planului de măsuri fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare, însoțite și de impactul bugetar pe care autoritățile române preconizează că îl vor avea aceste măsuri.

Chestionat care dintre măsuri a iscat mai multe întrebări din partea Comisiei Europeană, ministrul Boloș a spus că, deopotrivă, atât reforma fiscală, cât și cea bugetară au fost în centrul interesului discuțiilor de la Bruxelles.

„Am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact. Am spus că am avut o metodologie destul de precisă pentru evaluarea acestui impact bugetar”, a explicat ministrul Boloș.

Potrivit acestuia, partea română umează să prezinte, separat, Comisiei metodologia după care a fost calculat impactul bugetar.

Potrivit lui Boloș, este de așteptat ca executivul de la Bruxelles să se pronunțe asupra măsurilor prezentate în luna septembrie, ceea ce va permite statului român să și ia măsurile respective și să evite, astfel, tăierea fondurilor UE.

Cum a argumentat România depășirea deficitului bugetar

Ministrul Finanțelor susține că oficialii de la Bruxelles se așteptau, de fapt, la un deficit bugetar mai mare față de cel stabilit inițial, iar partea română a venit și cu cauzele care au dus în această direcție.

„Era o așteptare din partea Comisiei că ținta de 4,4% din PIB aproape că nu poate fi respectată. Am arătat și cauzele, care au fost atât de natură internă, cât și de natură externă. Discutăm aici de la cheltuielile pe compensarea energiei pentru populație și mediul de afaceri până la cheltuielile care au fost cu refugiații din Ucraina, atât pe linie de costuri directe și costuri indirecte pe care le-am avut. De asemenea, am avut costuri cu cheltuielile militare – România și-a crescut alocarea bugetară de la 2% la 2,5%. Toate acestea sunt cauze externe României și justifică într-o oarecare măsură această depășire a țintei de deficit bugetar pe care ne-am asumat-o”, a explicat ministrul Boloș.

Luând în calcul toate aceste cheltuieli, România s-ar angaja la un deficit bugetar, corectat, de 5,5% din PIB. ”Dacă luăm în calcul aceste categorii de cheltuieli și ținta asumată de 4,4% corect pentru România, fără să fie sancționată cu suspendarea fondurilor, ar fi 5,5% din PIB”, a punctat Marcel Boloș.

Miza discuțiilor de la Bruxelles: blocarea fondurilor europene – 75 miliarde de euro

Ministrul Marcel Boloș a spus că miniștrii români au mers și vor merge și în aceste zile la Bruxelles – vineri este așteptată vizita premierului Marcel Ciolacu – pentru a explica Executivului european că, prin măsurile pe care le va lua, România va schimba, în decursul acestui an și a celui viitor, traiectoria deficitului bugetar și va evita, astfel, blocarea fondurilor europene.

”Miza pentru România înseamnă cele 75 miliarde euro și înseamnă respectarea angajamentelor pe care le-am asumat pentru a nu acționa clauza de suspendare a fondurilor și a rămâne cu proiectele de investiții fără sursă de finanțare”, a subliniat Boloș.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *