Croația așteaptă un record de turiști, după aderarea la Schengen

Oficialii din sectorul turistic croat se aşteaptă la un an record, după ce în luna ianuarie Croaţia a aderat la spaţiul Schengen, ceea ce a dus la creşterea numărului de vizitatori în ţara de pe coasta Mării Adriatice, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Turismul este responsabil pentru 20% din PIB-ul Croaţiei şi, după pandemia de COVID-19, turiștii au început să viziteze, în număr tot mai mare, țara, iar oficialii se aşteaptă ca tendinţa pozitivă să continue şi în acest an.

„Până acum avem aproape cinci milioane de sosiri şi peste 17,5 milioane de înnoptări, ceea ce înseamnă o creştere de 20% comparativ cu ultimul an”, a spus directorul directorul Oficiului croat de Turism, Kristijan Stanicic. „Pe baza acestor rezultate, ne putem aştepta la o continuare pozitivă a principalului sezon turistic şi chiar pentru întregul an”, a adăugat Stanicic într-un interviu pentru Reuters.

Ţară membră a UE, Croaţia a aderat la spaţiul Schengen, ceea ce permite vizitatorilor din blocul comunitar să călătorească mai ușor.

Oficialii spun că se constată, deja, o nouă tendinţă de creştere a numărului de turişti de weekend din ţările vecine, ca un efect direct al aderării Croaţiei la spaţiul Schengen.

„Niciodată nu am fost mai aproape de principalele noastre pieţe, Slovenia, Italia, Ungaria, Austria şi Bavaria, de unde a sosit cel mai mare număr de vizitatori în perioada de pre-sezon”, a apreciat Stanicic.

În 2022, sectorul turistic din Croaţia a înregistrat venituri-record de peste 13 miliarde de euro.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *