Croația deschide mult așteptatul pod care ocolește Bosnia

Croația a inaugurat un pod mult așteptat care leagă sudul coastei Adriatice, inclusiv populara destinație turistică Dubrovnik, de restul țării, ocolind o fâșie îngustă de teritoriu bosniac. Pasajul de 2,4 km se întinde de pe continentul croat până la peninsula Peljesac, care face legătura cu partea sudică a coastei croate, situată între mare și Alpii Dinarici.

Deschiderea podului de marți are loc în contextul în care Croația încearcă să obțină o revenire a turismului în acest an, sperând să atragă un nivel de vizitatori anterior pandemiei. Legătura va pune capăt orelor nesfârșite petrecute de navetiști, comercianți și turiști la granița cu Bosnia și Herțegovina și este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură ale țării de când Croația și-a declarat independența față de Iugoslavia în 1991.

Croația inaugurează un pod care ocolește Bosnia

„Importanța podului este enormă, și nu este doar emoțională datorită legăturii teritoriului Croației, ci și pentru turism și economie în general”, a declarat ministrul transporturilor, Oleg Butkovic, la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, dizolvarea sângeroasă a federației a fost cea care a lăsat un mozaic de diviziuni în Balcani, frontierele dintre cele șase foste republici fiind transformate în frontiere internaționale. În cele din urmă, Bosnia și-a păstrat accesul la coastă, dar micul său debușeu care duce la Marea Adriatică a trecut prin Croația. Ca urmare, aproximativ 90.000 de persoane, inclusiv locuitorii din Dubrovnik, au rămas izolate de restul țării până în prezent. Frontiera a adus cozi și birocrație pentru comercianți și dureri de cap pentru turiștii care sperau să ajungă în sud pe drum.

„Este într-adevăr un proiect istoric pentru Croația”, a declarat Sabina Mikulic, proprietara unui hotel, a unui loc de glamping și a unei crame din Orebic, cel mai mare oraș din peninsulă.

Locuitorii din pitoreasca regiune cu viță de vie roșie, plaje de pietriș și ferme de stridii așteaptă cu nerăbdare să se încheie izolarea lor geografică cauzată de granița bosniacă. Aceștia spun că așteptările de ore întregi la graniță și temerile legate de pierderea ultimului feribot al zilei vor deveni acum un lucru de domeniul trecutului.

„A fost foarte obositor și a făcut ca oamenii care trăiesc aici să fie amărâți”, a declarat Mikulic pentru agenția de știri AFP.

Deschiderea podului a fost așteptată de mult timp și nu fără controverse. Croația a încercat pentru prima dată să construiască podul în 2007, pentru ca proiectul să fie blocat cinci ani mai târziu din cauza constrângerilor bugetare.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

74 de răspunsuri

  1. Wow, fantastic weblog structure! How long have you been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The whole
    glance of your web site is fantastic, as well as the content!
    You can see similar here e-commerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *