Criză umanitară în Fâșia Gaza: Pacienții „își așteaptă moartea” în spitalele inoperabile

Coordonatorul asistenței de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Sean Casey, a adus miercuri la cunoștință situația extrem de gravă din spitalele din Fâșia Gaza, afectate de război. Într-o declarație la sediul ONU din New York, Casey a relatat despre pacienții care „așteaptă moartea” în unitățile medicale devenite inoperabile din cauza bombardamentelor.

După cinci săptămâni petrecute în teritoriul palestinian, coordonatorul OMS a evidențiat că pacienții suferind de arsuri grave sau fracturi deschise așteaptă ore sau zile întregi pentru a primi tratament.

Sean Casey a reușit să viziteze doar șase din cele 16 spitale care încă funcționează în Fâșia Gaza, față de cele 36 existente înainte de izbucnirea războiului. Acesta a subliniat o deteriorare rapidă a sistemului de sănătate și o scădere a accesului la ajutor umanitar, în special în nordul Fâșiei Gaza.

Cu un personal medical extrem de redus și resurse limitate, spitalele din Fâșia Gaza primesc un flux constant de pacienți. Bombardamentele israeliene au dus la strămutarea a peste 80% din populație, iar conform Ministerului Sănătății al Hamas, peste 24.000 de persoane, în principal femei, copii și adolescenți, au fost ucise în operațiunile militare israeliene. ONU a avertizat asupra riscului foametei și a unor epidemii mortale în această regiune devastată de conflict.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *