Criza sănătății mintale în Europa: creștere dramatică a tratamentelor cu antidepresive

Consumul global de medicamente antidepresive a crescut masiv în ultimele două decenii, iar datele arată că europenii sunt cei mai mari consumatori.

Consumul de antidepresive a crescut de aproape două ori și jumătate din 2000 până în 2020 în 18 țări europene, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Datele OCDE arată, de asemenea, creșterea anxietății și a depresiei în timpul pandemiei de COVID-19.

Seturile de date OCDE analizează consumul în doză zilnică definită de „Antidepresive”. Acest grup „cuprinde preparate utilizate în tratamentul depresiilor endogene și exogene”, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Consumul mediu de antidepresive în 18 țări europene a fost de 30,5 doze zilnice definite la 1.000 de oameni pe zi în 2000, ajungând la 75,3 doze în 2020, o creștere de 147%.

Republica Cehă a înregistrat cea mai mare creștere, de 577%, la polul opus aflându-se Franța care a înregistrat o creștere de doar 38%, cea mai mică creștere între anii 2000 și 2020.

Există o serie de explicații potențiale pentru această creștere în ultimele două decenii.

Cercetătorii care au studiat influențele asupra tendințelor de prescriere a antidepresivelor în Marea Britanie între 1995 și 2011, au sugerat că această creștere poate fi atribuită recunoașterii îmbunătățite a depresiei, disponibilității de noi medicamente pentru depresie, schimbări în atitudinea pacientului/medicului de familie, disponibilitatea terapiilor, evoluția clinică și o lărgire a gamei de indicații de tratament cu antidepresive.

Prevalența depresiei cronice în Europa

Nu există date oficiale comparabile cu privire la ponderea persoanelor raportate cu depresie cronică sau care au consultat un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. Cu toate acestea, rezultatele sondajului publicat de Eurostat oferă câteva perspective. În 2019, Eurostat a constatat că 7,2% dintre cetățenii UE au raportat că au depresie cronică, ceea ce a reprezentat o mică creștere față de 2014 (+0,3 puncte procentuale).

blank

În 2019, dintre țările UE, Portugalia (12,2%) a avut cea mai mare pondere a populației care raportează depresie cronică, urmată de Suedia (11,7%), Germania și Croația (ambele 11,6%).

Ponderea persoanelor care au raportat depresie cronică a fost cea mai scăzută în România (1,0 la sută), Bulgaria (2,7 la sută) și Malta (3,5 la sută).

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *