Criza migranților din Franța: 15 persoane arestate după tragedia de la Canalul Mânecii

Cincisprezece persoane au fost arestate în Franța, fiind suspectate că fac parte dintr-o rețea de trafic de persoane care a fost implicată într-unul dintre cele mai mortale incidente petrecute pe Canalul Mânecii. În noiembrie, 27 de persoane au murit atunci când barca lor s-a scufundat în apropiere de Calais, în timp ce încercau să traverseze periculosul drum peste Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie.

Tragedie în Canalul Mânecii

La șapte luni distanță, poliția franceză a pus sub acuzare 13 bărbați și două femei. Unii dintre ei ar putea fi acuzați de omor prin imprudență și trafic de persoane. Potrivit presei franceze, arestările au fost efectuate la începutul acestei săptămâni în regiunile de nord și est ale Franței, precum și în diverse locații din Paris. Cinci persoane au fost deja eliberate fără acuzații în acest stadiu.

O persoană a fost plasată sub investigație formală, iar nouă vor trebui să se prezinte joi în fața unui judecător pentru a stabili dacă vor fi, de asemenea, plasate sub investigație formală. Potrivit ziarului francez Le Parisien, majoritatea celor arestați sunt de naționalitate afgană și pakistaneză. De asemenea, alte media relatează că cel puțin doi sunt francezi. Presa franceză relatează că rețeaua de contrabandă a fost înființată pentru a asigura trecerea afganilor care fugeau de preluarea puterii de către talibani în această țară. Dar majoritatea celor care au murit la 24 noiembrie erau de alte naționalități, în principal kurzi din Irak.

Printre victime s-au aflat copii

Printre morți se numără 17 bărbați, șapte femei, dintre care una era însărcinată, și trei copii. Una dintre victime, Maryam Nuri Mohamed Amin, în vârstă de 24 de ani, din nordul Irakului, spera să ajungă la logodnicul ei, care locuiește în Marea Britanie. Printre persoanele dispărute se numără o mamă și cei trei copii ai săi, cel mai mic având doar șapte ani. Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că aceasta a fost cea mai mare pierdere de vieți omenești în Canalul Mânecii de când a început să colecteze date în 2014.

Doar doi bărbați au supraviețuit, un irakian și un somalez. Unul dintre supraviețuitori a declarat pentru BBC că este bântuit de dezastru și că, atunci când barca lor a început să se scufunde după trei ore și jumătate de călătorie, oamenii au făcut apeluri disperate pentru ajutor, dar nimeni nu a venit. Un pescar francez a dat alarma după ce a dat peste cadavre în apă după aproximativ 15 ore.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii