Criza imobiliară din China se adâncește

Un alt mare dezvoltator din China a intrat în incapacitate de plată, dând o nouă lovitură sectorului imobiliar aflat în dificultate din a doua economie a lumii. Shimao Group, cu sediul la Shanghai, nu a reușit să plătească dobânda și principalul unei obligațiuni de 1 miliard de dolari scadente duminică, potrivit unui document depus de companie la bursa din Hong Kong.

Este prima rată ratată de rambursare a datoriei pentru o obligațiune în dolari de către Shimao, care se confrunta de luni de zile cu o presiune financiară tot mai mare. Sectorul imobiliar din China a trecut de la o criză la alta din 2020, când Beijingul a început să ia măsuri drastice împotriva împrumuturilor excesive ale dezvoltatorilor în încercarea de a limita datoriile ridicate ale acestora și de a reduce prețurile galopante ale locuințelor.

China se confruntă cu o criză imobiliară

Problemele au escaladat semnificativ în toamna anului trecut, când Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a început să se chinuie să strângă bani pentru a rambursa creditorii. Firma aflată în dificultate este cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din China, cu datorii de aproximativ 300 de miliarde de dolari. În decembrie, Fitch Ratings a catalogat-o ca fiind o firmă neperformantă.

Potrivit estimărilor Moody’s de la începutul acestui an, Shimao Group are o sumă mare de datorii care ajung la scadență în 2022, inclusiv obligațiuni în valoare de 1,7 miliarde de dolari deținute de investitori internaționali, obligațiuni în valoare de 8,9 miliarde de yuani (1,4 miliarde de dolari) deținute de investitori chinezi și împrumuturi bancare offshore „considerabile”.

Înființată de antreprenorul Hui Wing Mau în 2001, Shimao dezvoltă proiecte rezidențiale și hoteluri de mari dimensiuni în întreaga țară. Deține Shanghai Shimao International Plaza, unul dintre cei mai înalți zgârie-nori situat în inima orașului Shanghai. În martie, compania a estimat că profitul său net pentru 2021 a scăzut cu aproximativ 62% față de anul precedent, în principal din cauza mediului „dur” cu care se confruntă sectorul imobiliar. Ea a amânat apoi publicarea rezultatelor sale pentru 2021, invocând blocajele din Shanghai.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii