Criza de personal medical se agravează în UE

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății a publicat un raport în care avertizează că forța de muncă din Europa din domeniul sănătății este „bolnavă, obosită și, de asemenea, îmbătrânește”.

Raportul examinează starea forței de muncă din domeniul sănătății și cel al îngrijirii în Regiunea Europeană a OMS, care se întinde pe 53 de țări.

„Toate țările din Regiunea Europeană a OMS se confruntă cu probleme grave legate de domeniul sănătății și a forței de muncă”, precizează raportul, care se concentrează pe medici, asistente, moașe, stomatologi, farmaciști și fizioterapeuți.

„Acestea provocări durează de mai mult timp, însă pandemia de COVID-19 le-a agravat și a creat altele noi.”

Multe țări se confruntă cu o lipsă gravă de personal, iar situația este îngrijorătoare, deoarece eforturile de a înlocui lucrătorii din domeniul sănătății care se pensionează sunt „sub-optime”, se arată în raport.

Având în vedere toate acestea, OMS Europa îndeamnă țările să se concentreze mai mult pe tot ceea ce înseamnă formarea, recrutarea și retenția lucrătorilor – pentru că este posibil ca lucrurile să se înrăutățească.

„Vor fi necesare eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea menținerii de personal, pentru a putea face față creșterii previzibile a numărului de persoane care părăsesc domeniul, din cauza epuizării cauzate de COVID-19, a stării de sănătate și a nemulțumirii generale. Astfel de eforturi sunt extrem de importante pentru menținerea unui număr suficient de lucrători în domeniul sănătății, pentru a putea trata cazurile restante din pandemie”, scriu autorii.

„Toate aceste amenințări reprezintă o bombă cu ceas care, dacă nu este abordată, este probabil să conducă la rezultate dezastruoase în materie de sănătate. În general, timpul lung de așteptare pentru tratament, care ulterior duce la multe decese, poate fi prevenit, pentru a se evita un colaps al sistemului de sănătate”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *