Criza cerealelor: SUA și Ucraina resping șantajul Rusiei

Ucraina are pe stoc o cantitate de peste 25 milioane de tone de cereale, în principal grâu și porumb, la care se va adăuga recolta de grâu din luna iulie – prognozată la peste 40 milioane de tone de cereale. În ultimele săptămâni, atât Uniunea Europeană, cât și reprezentanți ai comunității internaționale au cerut Rusiei să permită accesul la porturile de la Marea Neagră pentru export, după ce s-a dovedit că transporturile pe rutele feroviare și fluviale – cu barjele din porturile dunărene Reni și Ismail, traversarea lor pe canalul Dunăre-Marea Neagră și, apoi, încărcarea din portul Constanța – nu pot reprezenta o alternativă tot atât de eficientă.

Într-o încercare de a media acest blocaj, premierul Italiei, Mario Draghi, a inițiat o convorbire cu președintele rus, Vladimir Putin, cerându-i să asigure exportul navelor ucrainene încărcate cu cereale. Partea rusă a transmis, ulterior, că Federația Rusă va accepta propunerea de a facilita transportul cerealelor, numai dacă se renunță la sancțiuni, la efortul Kievului de a păstra controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei și se recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia.

Ucraina a cerut, la rândul său, Occidentului să nu accepte propunerea de ridicare a sancțiunilor până când armata rusă nu va pune capăt războiului și genocidului pe care l-a produs în Donbas.

Drept urmare, Statele Unite au anunțat că resping ferm cererile Rusiei și au îndemnat, din nou, la deblocarea porturilor de la mare, în special Odessa, pentru a preîntâmpina o criză alimentară.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a precizat că produsele alimentare ucrainene nu pot fi livrate din cauza navelor ruse care blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, și nu din cauza sancţiunilor impuse regimului de la Moscova.

Cea mai afectată țară este Egiptul, reprezentanții Comisiei Europene anunțând că vor sprijini statul nord-african să facă față crizei. Președintele CE, Ursula von der Leyen, care a ținut un discurs în a doua zi a Forumului Mondial de la Davos, a declarat că Uniunea Europeană își va intensifica propria producție de cereale, pentru a putea suplini exporturile din Ucraina. „Lucrăm cu Programul Alimentar Mondial, astfel încât stocurile disponibile și alte produse suplimentare să poată ajunge în țările vulnerabile la prețuri accesibile”, a spus Ursula von der Leyen.

Autoritățile din Ucraina au anunțat că, pentru a putea decongestiona depozitele, este necesar să se exporte o cantitate de 2 milioane de tone de cereale, pe lună, dintre care 750.000 de tone prin cele două porturi de la Dunăre și restul pe căile feroviară și rutieră, spre Europa.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii