Criza cerealelor: Exporturile de grâne ale Ucrainei s-au redus la jumătate

Ucraina a exportat o cantitate de 1,11 milioane de tone de cereale, de la începutul acestei luni, ceea ce înseamnă cu 44% mai puţin decât a exportat în aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor ministerului ucrainean al agriculturii, informează Agerpres. Din această cantitate, exporturilor au fost de 978.000 de tone de porumb, 104.000 de tone de grâu şi 24.000 de tone de orz. Comparativ, înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale, într-o singură lună.

Exporturile au fost scăzute și la nivelul lunii trecute, când au fost estimate la aproximativ 1,7 milioane de tone.

Din cauza blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră, între care cel mai mare este portul Odesa, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră și fluvială. Ministerul Agriculturii de la Kiev estimează că ar urma să exporte o cantitate de 700.000-750.000 de tone de cereale, pe lună, prin cele două porturi de la Dunăre spre România, de unde ar urma să fie livrate spre piețele din Africa de Nord şi Asia. Restul până la o cantitate totală de 2 milioane de tone ar urma să fie exportate pe cale rutieră şi feroviară.

Pe cale rutieră, în luna mai, au fost exportate doar 28.000 de tone de cereale ucrainene. Transportul pe calea feroviară este, de asemenea, anevoios, din cauza ecartamentului diferit al căilor ferate ucrainene, față de cele din Polonia și România.

Ucraina ar trebui să exporte o cantitate de 22 milioane de tone de grâne, până la sfârșitul lunii iulie, când se așteaptă următoarea recoltă, prognozată la peste 40 milioane de tone de cereale.

Se apreciază că, prin România, a fost exportată, până acum, o cantitate cuprinsă între 400.000-500.000 de tone de grâne.

Ucraina, țara cu cea mai mare suprafață agricolă din Europa – peste 32 milioane de teren arabil – a fost, în anul trecut, al treilea exportator mondial de porumb și al cincelea exportator de grâu.

Laura Groșereanu


Facebook

Comentarii