Critici dure din partea Turciei în legătură cu raportul anual al Comisiei Europene privind aderarea la UE

Ministerul de Externe al Turciei a respins vehement raportul anual al Comisiei Europene privind progresele Turciei pe calea aderării la Uniunea Europeană, numindu-l „incorect şi părtinitor”.

Raportul Executivului UE, dat publicității miercuri, a emis critici aspre la adresa Turciei, subliniind „recidive grave” în ceea ce privește standardele democratice, statul de drept, drepturile omului și independența judiciară.

Ministerul turc a respins cu fermitate acuzațiile din raport, subliniind că acestea sunt nefondate, în special în ceea ce privește criteriile politice și capitolul referitor la sistemul judiciar și drepturile fundamentale. De asemenea, raportul a menționat că Turcia nu a respectat principiile statului de drept, drepturilor omului și libertăților fundamentale în lupta sa împotriva terorismului.

Ankara susține că raportul reflectă o „nesinceritate” în abordarea Uniunii Europene și aplicarea unui dublu standard evident. Turcia evidențiază că există dispute chiar între statele membre UE în privința unor chestiuni legate de drepturile fundamentale.

Procesul de aderare a Turciei la UE a fost înghețat timp de ani de zile, după ce au început negocierile de aderare în 2005. Această evaluare a progreselor Turciei ar putea tensiona și mai mult relațiile deja problematice cu Uniunea Europeană, în special în contextul problemelor legate de migrație și războiul dintre Israel și Hamas din Gaza.

Facebook

Comentarii

89 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *