Cristian Bușoi: „Victorie importantă pentru securitatea energetică a României și a UE”

Raportul europarlamentarului Cristian Bușoi, referor la stocarea gazelor în UE, a fost votat, joi, cu o majoritate categorică în plenul Parlamentului European: 519 voturi pentru, din cele 598 exprimate.

„Victorie importantă pentru securitatea energetică a României și a UE, astăzi, în Parlamentul European. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au înțeles că traversăm vremuri fără precedent, care au nevoie de soluții rapide, care să protejeze cetățenii și industria europeană de șantajul meschin al Rusiei, care folosește gazul ca armă”, a declarat Cristian Bușoi, președintele Comisiei europarlamentare pentru Industrie, Energie și Cercetare (ITRE).

„Legislația pe care am votat-o va intra în vigoare luna viitoare și ne asigură că depozitele de gaze vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie. Țintim însă spre 85% până la final de an și la o capacitate de minimum 90% pentru anul viitor.

Acordul la care am ajuns în urma negocierilor cu Comisia și Consiliul, dar și votul de astăzi demonstrează că instituțiile UE și statele membre și-au dat mâna și acționează împreună pentru ca fiecare cetățean și fiecare companie din UE să fie protejată și să nu aibă de suferit din cauza amenințărilor externe.

Foarte importantă este și procedura de certificare pe care am stabilit-o, prin care fiecare operator de înmagazinare a gazelor va trebui să demonstreze că nu reprezintă un pericol pentru securitatea noastră de aprovizionare sau pentru securitatea noastră națională, dacă dorește să-și păstreze dreptul de proprietate asupra depozitării. Am cerut în mod expres ca procesul pentru aceste certificări să fie pe cât de riguros, pe atât de rapid”, a precizat eurodeputatul PNL.

În opinia lui Cristian Bușoi, „jocurile Rusiei cu rezervele de gaze nu au făcut decât să confirme că acțiunile noastre sunt justificate și că este imperios necesar să ne reducem dependența toxică de combustibilii fosili ruși. Cu Acorduri de solidaritate între statele membre, cu ajutorul mecanismului de achiziții comune de gaze vom ocroti cetățenii și industria”, a subliniat Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Europolis

Facebook

Comentarii