Cristian Bușoi: ”Industria de Apărare din România trebuie să folosească la maximum această oportunitate”

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Energie și Cercetare din Parlamentul European, a declarat că acordul pentru Actul care sprijină producția de muniții – ASAP – este o victorie pentru siguranța Europei și un semnal puternic înaintea Summit-ului NATO.

”Prin acest acord ne asigurăm că producția de muniții în Europa rămâne competitivă și eficientă, promovăm dezvoltarea industrială și crearea de locuri de muncă în sectorul de Apărare. Vom reduce dependența UE de importurile de muniții din alte regiuni și ne vom consolida autonomia, suveranitatea în domeniul securității. Industria de Apărare din România trebuie să folosească la maximum această oportunitate. Stau la dispoziția Guvernului României și a Ministerului Apărării din țara noastră pentru a ajuta la implementarea acestui Acord”, a declarat Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru acest act legislativ.

Potrivit europarlamentarului PNL, proiectul convenit între Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană, sprijină livrarea de muniții în Ucraina și refacerea arsenalului statelor membre UE.

Buget de 500 de milioane de euro

„Pe parcursul ultimelor luni, am condus aceste negocieri în calitate de raportor pentru dosar și președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European. Acordul la care am ajuns este o victorie pentru Europa și pentru securitatea noastră colectivă și un semnal foarte puternic înaintea Summit-ului NATO. Marchează sprijinul ferm pentru Ucraina și un pas important înainte pentru apărarea României și a tuturor celorlalte state membre ale UE în fața agresiunilor”, a subliniat eurodeputatul liberal, precizând că ”au fost negocieri intense în timp foarte scurt”.

ASAP va avea un buget de 500 de milioane de euro, va accelera livrarea de muniție și de rachete către Ucraina și va ajuta statele membre să își refacă și să își modernizeze arsenalele. Datorită acestui acord, va crește capacitatea de producție de rachete și componente ale acestora, muniției sol – sol și a producției de artilerie în UE.

Acordul va fi supus la vot în cadrul comisiei de specialitate, ITRE, luni, 10 iulie. Va fi votat apoi în ședința plenară de săptămâna viitoare și în Consiliu pentru a deveni Lege.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

45 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *