Creșterea galopantă a prețului litiului face mașinile electrice inaccesibile

Litiul, metalul alb-argintiu extrem de reactiv, care este un ingredient esențial în bateriile utilizate în vehiculele electrice (VE), devine mult mai scump, într-un ritm accelerat.

În aprilie, când prețurile au atins un nivel record de 78.000 de dolari pe tonă, directorul general al Tesla, Elon Musk, a lansat ideea ca producătorul de automobile electrice să extragă și să rafineze el însuși acest metal ușor din cauza creșterii „nebunești” a costurilor. Pentru guvernele, de la China la Uniunea Europeană, care s-au angajat să elimine treptat motoarele cu combustie în viitorul apropiat, costul în creștere și raritatea tot mai mare a metalului ridică semne de întrebare cu privire la modul în care își vor respecta termenele limită, multe dintre acestea fiind scadente începând cu anul 2035.

Prețului litiului este în creștere tot mai mare

Având în vedere că, potrivit Organizației Națiunilor Unite, motoarele cu combustie reprezintă un sfert din emisiile de dioxid de carbon, o întârziere în renunțarea la mașinile pe benzină și motorină ar da o lovitură serioasă eforturilor de reducere a emisiilor de carbon și de prevenire a celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

„Așa cum a spus Elon Musk, litiul va fi factorul limitativ”, a declarat pentru Al Jazeera Joe Lowry, expert pe piața globală a litiului și fondator al Global Lithium LLC. „Este o matematică foarte simplă”.

În ciuda faptului că s-a retras de la maximele din aprilie, prețul litiului a înregistrat un salt de peste 600% de la începutul anului, de la aproximativ 10.000 de dolari pe tona metrică în ianuarie la 62.000 de dolari în iunie, potrivit Benchmark Market Intelligence. Citigroup a prezis că vor urma și alte creșteri „extreme” ale prețurilor. Creșterea vertiginoasă a prețurilor a fost determinată de cererea în creștere pentru vehiculele electrice ușoare, ale căror vânzări s-au dublat anul trecut, ajungând la 6,3 milioane de unități, și se estimează că vor ajunge la 26,7 milioane de unități până în 2030, potrivit Platts Analytics.

Un apetit tot mai mare pentru litiu din partea producătorilor de dispozitive de stocare a energiei și 5G, nave spațiale, submarine și echipamente de siguranță și de răcire a pus și mai mult presiune asupra ofertei. FastMarkets, o agenție de raportare a prețurilor materiilor prime, a estimat că rezervele de litiu ar putea să se prăbușească cu totul în raport cu cererea încă din 2026. Tesla și-a majorat prețurile cu peste 20 % de anul trecut, ceea ce a făcut ca vehiculele sale să fie inaccesibile pentru milioane de potențiali cumpărători.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii