Cosmin Marinescu: Educația financiară – cea mai sigură investiție națională

În lumea interconectată și societatea digitalizată de astăzi, cunoștințele financiare au devenit instrumente esențiale, care fac adesea diferența dintre succes și eșec, atât la nivel personal, cât și în planul obiectivelor naționale de dezvoltare. Fără o minimă înțelegere a finanțelor și a economiei de piață, oamenii devin vulnerabili, dependenți economic și social, manipulați pe calea insidioasă a extremismului, populismului sau promisiunilor fără acoperire financiară. În sens fundamental, educația financiară este cea mai sigură investiție din portofoliul de capital uman al unei națiuni – subliniază consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, care a transmis mesajul Președintelui României, de Ziua educației financiare, la Forumul educației financiare organizat de Banca Națională a României.

Coordonatorul Departamentului pentru Politici Economice și Sociale din cadrul Președinției României avertizează că ”educația financiară înseamnă cetățeni informați, orientați către obiective realiste și alegeri responsabile, înseamnă antreprenoriat solid și competitiv, bună guvernare și politici economice sănătoase, axate pe sustenabilitate bugetară și disciplină financiară. Toate acestea sunt ingrediente esențiale ale succesului economic al unei națiuni.

În țara noastră, statisticile din 2023 arată că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară.

Evident, aceasta nu este consecința directă a unor evoluții recente, ci efectul acumulat în timp al deficitelor de instruire financiară.

blank

Tocmai de aceea este imperativ să investim, în mod consecvent și principial, în instruirea financiară a fiecărui cetățean, în calitate de contribuabil și utilizator de produse și servicii financiare, prin programe sectoriale și naționale care să nu mai lase loc de interpretări, amânări sau suprapuneri de responsabilitate.

Un prim pas în această direcție s-a făcut prin introducerea educației financiare în școală, ca disciplină obligatorie, însă curricula trebuie în continuare optimizată, prin creșterea importanței disciplinelor pragmatice, în acord cu evoluțiile din economie și societate.

Promovarea educației financiare ca prioritate națională deschide calea unei abordări multisectoriale, în cadrul unui parteneriat dinamic, extins dincolo de aria sectorului financiar-bancar și a comunității academice, ceea ce va contribui la rezultate mai consistente și mai bine ancorate la nivelul beneficiarilor de instruire financiară”, arată universitarul Cosmin Marinescu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *