Corupția din sănătate în UE: 4% din europeni au dat mită

Mita este adesea un simptom al guvernării proaste în sistemele de îngrijire a sănătății, unde medicii nu au parte de o supraveghere adecvată. Studiile anterioare au arătat că o astfel de gestionare greșită aduce atât riscuri medicale, cât și morale.

În Marea Britanie, peste 6,5 milioane de oameni sunt pe liste de așteptare pentru tratament, o creștere cu peste 50% față de 2019, iar în Spania pacienții așteaptă în medie 123 de zile pentru o operație.

Pandemia poartă o mare parte din vină. Întreruperea tratamentelor esențiale a creat întârzieri și servicii tensionate. Cu toate acestea și înainte de pandemia cu virusul SARS-CoV-2, sistemul de sănătate din Europa se afla în dificultate.

Un studiu realizat de Giulia Dallera, cu ajutorul sondajelor realizate în 2013, 2017 și 2019 de Eurobarometru, a demonstrat o răspândire a acestui fenomen în ciuda percepției publice asupra diminuării corupției din acest domeniu.

Fiecare sondaj a avut un eșantion de peste 27.000 de oameni din 28 de țări UE (înaintea Brexitului) unde persoanele în cauză au fost întrebate dacă au fost rugate să facă plăți neoficiale sau să ofere cadouri valoroase asistenților medicali, medicilor sau spitalelor pentru a-și asigura un tratament în ultimul an.

În cel mai recent sondaj, aproape 4% dintre europenii care au folosit astfel de servicii au raportat că li s-a cerut să efectueze o plată informală.

Datele au reprezentat o creștere de aproximativ 14% față de 2013.

Rata este în scădere în Europa de Est

Europa de Est a avut cea mai mare prevalență a mitei: 5,5% din populație a fost rugată să facă o plată informală în 2019.

Cu toate acestea, situația se îmbunătățește. Solicitările pentru astfel de plăți au scăzut cu aproximativ 8% din 2013, cele mai mari scăderi fiind în Lituania, România și Slovacia.

blank

Tendința mai îngrijorătoare este acum în vest.

Sondajele arată că Europa de Vest înregistrează cea mai mare creștere a mitei, fiecare țară, cu excepția Germaniei, raportând o creștere între 2013 și 2019.

Respondenții din vest au avut cu 1,5 % mai multe șanse să li se ceară să efectueze plăți neoficiale către profesioniștii medicali.

Austria a avut cea mai mare rată de mită dintre toate țările europene în 2019 unde, mai mult de o persoană din nouă a fost nevoită să ofere mită.

Belgia, Germania și Luxemburg au avut toate rate de peste 5%.

Facebook

Comentarii

3 răspunsuri

  1. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you been running a blog
    for? you made blogging glance easy. The full glance of your website is wonderful, let alone the content!
    You can see similar here sklep online

  2. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good gains. If you know of any please share.
    Appreciate it! You can read similar blog here: Ecommerce

  3. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my
    site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Many thanks! I saw similar article here:
    Auto Approve List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *