Cortegiul funerar al reginei Elisabeta a II-a, de la Balmoral la Edinburgh

Mii de persoane s-au reunit, duminică, în tăcere pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a, pe traseul de la Balmoral la Edinburgh, în timp ce cortegiul funerar se deplasa încet – o călătorie care a durat şase ore – prin ţinuturile scoţiene, informează AFP, potrivit Agerpres.

Purtând steagul regal scoţian şi o coroană din flori albe, sicriul de stejar al reginei a fost scos din sala de ceremonii a castelului în dimineața zilei de ieri, fiind ultimele momente petrecute în reşedinţa Balmoral, unde regina Elisabeta a II-a obişnuia să petreacă o parte din vară.

Ballater a fost prima localitate traversată de cortegiul funerar. Sute de persoane s-au aşezat de-a lungul străzii principale, mulţi dintre ei în haine negre, înclinându-se la trecerea cortegiului. Îmbrăcate în haine tradiționale, autoritățile au întâmpinat cortegiul funerar, în micuța așezare scoțiană.

O localitate după alta, prin ținuturile înverzite ale Scoției, cortegiul reginei a parcurs aproape 300 de kilometri, ajungând după-amiaza la palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială din Scoţia, la Edinburgh. Sicriul se va afla astăzi în catedrala St. Gilles, unde va avea loc un serviciu religios şi un priveghi. Marţi seară, sicriul reginei va fi transportat cu un avion al Royal Air Force pe aerodromul Northolt, la vest de Londra, de unde va fi dus cu maşina la Palatul Buckingham.

Sicriul reginei va fi purtat, miercuri, într-o procesiune de trăsuri ale Artileriei Regale la Westminster Hall, oferind publicului ocazia de a-i aduce un ultim omagiu și de a se reculege la catafalcul monarhului cu cea mai îndelungată domnie din istoria Regatului Unit.

Funeraliile suveranei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, pe 19 septembrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *