Coreea de Sud ridică de la sol 80 de avioane militare, pe fondul tensiunilor nord-coreene

Armata Coreei de Sud a declarat că a ridicat de la sol 80 de avioane de vânătoare, după ce a detectat circa 180 de avioane de război nord-coreene, zburând la nord de frontiera militară, timp de patru ore, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Avioanele nord-coreene au zburat la nord de aşa-numita linie de acţiune tactică aeriană, care este trasată la 20 kilometri nord de linia de demarcaţie militară, a precizat armata sud-coreeană, într-un comunicat.

Aceste manevre intervin după ce armata Coreei de Nord a efectuat peste 80 de tiruri de artilerie în mare, în timpul nopţii de joi spre vineri, şi a lansat mai multe rachete în mare joi, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală.

Acest tir reprezintă o încălcare clară a acordului intercoreean, din 2018, care a stabilit aceste zone de demarcație, cu scopul de a reduce tensiunile dintre cele două părţi, a semnalat Statul Major sud-coreean.

SUA au denunţat, la rândul lor, „tirul ilegal şi destabilizator al unei rachete balistice intercontinentale”. Seulul şi Washingtonul au promis să ia noi măsuri pentru a-şi demonstra capacităţile faţă de ameninţările în creştere ale Coreei de Nord.

Phenianul a lansat 30 de rachete, miercuri şi joi, dintre care una a ajuns în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud, pentru prima oară după sfârşitul războiului din Coreea, în 1953.

Zece avioane nord-coreene au întreprins manevre similare și luna trecută, determinând Coreea de Sud să ridice, de asemenea, mai multe avioane de luptă de la sol pentru interceptarea lor.

Aceste lansări au determinat SUA şi Coreea de Sud să prelungească exerciţiile aeriene, până sâmbătă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *