Coreea de Sud, deschisă către un posibil ajutor militar pentru Ucraina

Coreea de Sud ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, semnalând pentru prima dată o schimbare a poziției sale împotriva înarmării Ucrainei.

Într-un interviu acordat Reuters înaintea vizitei sale de stat în SUA de săptămâna viitoare, Yoon a declarat că guvernul său a analizat modul în care poate ajuta la apărarea și reconstrucția Ucrainei, așa cum Coreea de Sud a primit asistență internațională în timpul Războiului din Coreea din 1950-53.

„Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcare gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar”, a spus Yoon.

A fost pentru prima dată când Seulul a sugerat disponibilitatea de a furniza arme Ucrainei, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal. Un aliat cheie al SUA și un important producător de muniție de artilerie, Coreea de Sud a încercat până acum să evite antagonizarea Rusiei din cauza companiilor sale care operează acolo și a influenței Moscovei asupra Coreei de Nord, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea țărilor occidentale pentru furnizarea de arme.

„Cred că nu vor exista limitări în ceea ce privește amploarea sprijinului pentru a apăra și a restabili o țară care a fost invadată ilegal, atât în conformitate cu legislația internațională, cât și cu cea internă”, a spus Yoon. „Cu toate acestea, având în vedere relația noastră cu părțile implicate în război și evoluțiile de pe câmpul de luptă, vom lua cele mai potrivite măsuri”.

În replică, Rusia a declarat că furnizarea de arme Ucrainei ar face din Seul un participant la conflict.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *