Coreea de Nord își închide din ambasade

Potrivit Reuters, Coreea de Nord se pregătește să închidă aproximativ zece ambasade în întreaga lume, într-o mișcare care reflectă dificultățile pe care le întâmpină în generarea de capital în străinătate din cauza sancțiunilor internaționale.

Mass-media de stat din Coreea de Nord, KCNA, a raportat că ambasadorii țării au efectuat vizite de „rămas-bun” liderilor din Angola și Uganda săptămâna trecută, iar surse locale au confirmat închiderea ambasadelor nord-coreene în aceste țări africane.

Aceste decizii ar putea să marcheze una dintre cele mai remarcabile schimbări de politică externă ale Coreei de Nord din ultimele decenii, având implicații majore asupra diplomației, acțiunilor umanitare și capacității de a genera venituri din activități ilicite.

Presiunea sancțiunilor internaționale, izolarea globală a Phenianului și fragilitatea economiei nord-coreene au contribuit la această mișcare. Cu toate că Coreea de Nord are relații oficiale cu 159 de țări, până recent avea 53 de misiuni diplomatice în străinătate.

Ambasada nord-coreeană din Spania va fi, de asemenea, închisă, iar misiunea sa din Italia va prelua responsabilitățile legate de această țară vecină. Această decizie intervine după incidentul din 2019, când membrii unui grup care urmăreau răsturnarea lui Kim Jong Un au pătruns în ambasada din Madrid, generând tensiuni majore. Regimul de la Phenian a condamnat acțiunea ca fiind o „încălcare gravă a suveranității și un act terorist” și a criticat Statele Unite pentru investigația insuficientă a grupului și refuzul de a-l extrăda pe liderul său.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *