Coreea de Nord: Kim Jong Un cere intensificarea pregătirilor de război  

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a destituit pe şeful Statului Major al armatei şi a cerut o intensificare a pregătirilor în eventualitatea unui război, solicitând totodată creşterea producţiei de arme, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste anunţuri au fost făcute miercuri, în cursul unei reuniuni a Comisiei militare centrale.

Săptămâna trecută, Kim a vizitat timp de trei zile mai multe mari uzine de armament din ţară.

Reuniunea conducerii militare de la Phenian intervine într-un moment în care Seulul şi Washingtonul au preconizate, la sfârşitul lunii august, importante manevre militare comune, care au loc în fiecare an.

Dar Phenianul consideră aceste exerciţii drept o repetiţie în vederea unei invazii şi a avertizat în repetate rânduri că va lua măsuri „zdrobitoare” ca răspuns.

Kim Jong Un l-a demis pe şeful Statului Major

În cursul reuniunii de miercuri, conducătorul nord-coreean l-a demis pe şeful Statului Major, Pak Su Il, înlocuindu-l cu vicemareşalul Ri Yong Gil. Conform Reuters, vicemareşalul Ri Yong Gil a fost anterior ministru al apărării şi comandant suprem al forţelor convenţionale. Mai înainte, Ri ocupase deja funcţia de şef de stat major al armatei.

Când Ri a fost înlocuit în 2016, demiterea sa şi absenţa ulterioară de la evenimentele oficiale din Coreea de Nord au stârnit speculaţii în Coreea de Sud că ar fi fost executat. Ri a reapărut câteva luni mai târziu, când a fost numit într-o altă funcţie de conducere, conform Reuters.

Producţia în masă de echipamente şi arme, accelerată

Cât priveşte reuniunea de miercuri, pe ordinea de zi a acesteia s-au aflat „probleme legate de pregătirea pentru un război total”, inclusiv „obţinerea unor mijloace de atac mai puternice” pentru a asigura o „pregătire militară perfectă în vederea unui război”.

Kim a cerut „tuturor uzinelor de muniţii să continue producţia în masă de echipamente şi arme”.

Apelul pentru creşterea producţiei de armament intervine în contextul în care SUA suspectează Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru războiul în Ucraina, inclusiv proiectile de artilerie, obuze şi rachete.

Rusia şi Coreea de Nord au negat aceste acuzaţii, potrivit Reuters.

O mare paradă militară care va marca cea de-a 75-a aniversare a fondării Coreei de Nord va fi organizată la 9 septembrie. Tot atunci, Phenianul va organiza și o mare expoziţie de arme.

Facebook

Comentarii

187 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *