Coreea de Nord ar extrage plutoniu dintr-un reactor pentru arme nucleare

Coreea de Nord a oprit reactorul nuclear din complexul său atomic principal, probabil pentru a extrage plutoniu ce ar putea fi folosit pentru fabricarea de arme, relatează Reuters.

Funcţionarea reactorului nuclear de la complexul Yongbyon a fost suspendată de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unei evaluări efectuate de autorităţile americane şi sud-coreene.

 „Guvernele Coreei de Sud şi SUA cred că acesta ar putea fi un semn al lucrărilor de reprocesare pentru a obţine plutoniu pentru arme”, scrie presa sud-coreeană.

Reprocesarea barelor de combustibil uzat scoase dintr-un reactor nuclear este un pas făcut înainte ca plutoniul să fie extras.

Complexul nuclear Yongbyon este principala sursă de plutoniu a Nordului, pe care probabil a folosit-o pentru a construi arme nucleare.

Coreea de Nord a folosit, de asemenea, instalaţii de îmbogăţire a uraniului, o sursă separată de material ce ar putea fi folosită pentru arme nucleare.

Coreea de Nord a mai oprit și anterior funcţionarea reactorului, după care l-a repornit, şi nu se știe dacă este pentru mentenanţă sau pentru extracţia combustibilului.

Se estimează că ar fi vorba de 70 kilograme de plutoniu, suficient pentru fabricarea a cel puţin 20 de arme.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *