Coreea de Nord: Racheta balistică intercontinentală – ”răspuns dur” pentru SUA și Coreea de Sud

Coreea de Nord a declarat că lansarea de joi a fost cea mai mare rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17, lansată în timpul unui exercițiu, ca „un răspuns dur” la exercițiile militare în curs între SUA și Coreea de Sud, a raportat presa de stat.

Fotografiile publicate vineri de mass-media guvernamentale îl arată pe Kim Jong Un privind lansarea împreună cu fiica sa și includ imagini din spațiu, realizate de o cameră montată pe rachetă. Coreea de Nord a lansat racheta balistică intercontinentală în marea dintre peninsula coreeană și Japonia joi, cu câteva ore înainte ca președintele Coreei de Sud să zboare la Tokyo, pentru un summit în care s-au discutat modalități de a contracara Nordul înarmat nuclear.

„Exercițiul de lansare a armei strategice servește ca o ocazie de a da un avertisment mai puternic inamicilor care escaladează în mod intenționat tensiunea în peninsula coreeană, în timp ce recurg în mod persistent la amenințări militare iresponsabile și nesăbuite”, a declarat agenția de știri de stat KCNA.

Rachetele balistice ale Nordului sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, iar lansarea a atras condamnarea guvernelor de la Seul, Washington și Tokyo.

Forțele sud-coreene și americane au început luni 11 zile de exerciții comune, denumite „Freedom Shield 23”, desfășurate la o scară nemaiîntâlnită din 2017, pentru a contracara amenințările tot mai mari ale Nordului. Kim a acuzat Statele Unite și Coreea de Sud de creșterea tensiunilor prin exercițiile militare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *