Cooperarea Rusia-Ungaria, la cote maxime. UE, în șah

Aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi. În schimb, Ungaria va bloca orice sancțiuni ale Uniunii Europene care ar afecta energia nucleară rusă.

Ministrul de Externe al Ungariei a purtat discuții telefonice cu vicepremierul rus Alexander Novak despre transporturile de gaze și petrol, precum și despre cooperarea în domeniul nuclear, a declarat marți seara ministrul ungar.

Într-o declarație, Peter Szijjarto a transmis că Novak l-a asigurat că, în ciuda sancțiunilor internaționale, partea rusă va putea face lucrări de întreținere la conducta Turkstream. „Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi”, a adăugat declarația.

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria și Serbia, pe conducta Turkstream.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreținere între 5 și 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, transmise de Reuters. Szijjarto a reiterat în declarația sa că Ungaria va bloca orice sancțiuni ale Uniunii Europene care ar afecta energia nucleară.

Ungaria, care își cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenționează să își extindă centrala nucleară de la Paks, compania rusă Rosatom urmând să construiască două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, pe lângă cele patru reactoare care funcționează în prezent.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *