Controverse în Ungaria: Opinia cetățenilor despre declarațiile pro-ruse ale lui Orbán

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a stârnit un val de controverse în țara sa după ce a făcut o declarație pro-rusă cu privire la invazia Ucrainei. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Publicus și citat de cotidianul maghiar Nepszava, populația ungară reacționează în mare parte negativ la această declarație.

Conform sondajului, 91% dintre intervievați au auzit despre întâlnirea premierului Viktor Orbán cu președintele rus, Vladimir Putin, la Beijing. Această întâlnire a ridicat semne de întrebare și a provocat reacții diverse în rândul cetățenilor ungari. Deși mulți lideri europeni se feresc de președintele rus, care a atacat Ucraina, premierul ungar a ales să negocieze cu acesta.

Sondajul arată că 52% dintre respondenți consideră întâlnirea cu Putin inacceptabilă sau „mai degrabă” inacceptabilă, în timp ce 35% o consideră acceptabilă. Preferințele politice au jucat un rol semnificativ în modul în care respondenții au perceput această întâlnire.

Potrivit datelor, 32% dintre respondenți cred că întâlnirea cu Putin a avut loc din interesul lui Viktor Orbán, deoarece Ungaria are un interes vital în menținerea unei relații bune cu Rusia din cauza aprovizionării cu gaze naturale și petrol. Puțin mai mulți (33%) au considerat că întâlnirea a avut loc în interesul ambelor părți, iar doar 19% au susținut că a avut loc în interesul lui Putin.

În timpul discuțiilor cu Putin, Orbán a numit invazia Ucrainei o „operațiune militară” în loc de „război”, ceea ce a fost perceput de 36% dintre respondenți ca o declarație pro-rusă. 15% au fost de acord cu abordarea conform căreia Orbán „era conștient de greutatea declarației sale, dar nu putea face nimic altceva”.

În ceea ce privește impactul conflictelor internaționale, 54% dintre cetățenii ungari consideră că războiul ruso-ucrainean are un impact mai mare asupra țării lor, în timp ce doar 10% acordă prioritate conflictului israelo-palestinian. Aproximativ 21% cred că ambele conflicte au un impact negativ asupra Ungariei.

Premierul Orbán a avut o serie de întâlniri diplomatice în ultimele săptămâni, inclusiv cu președintele chinez Xi Jinping și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, provocând discuții și speculații în rândul cetățenilor ungari cu privire la orientarea sa diplomatică.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *