Controverse în Franța, la începutul anului școlar: Interzicerea abaya generează tensiuni

În prima zi a noului an școlar, tensiunile au escaladat în școlile din Franța în urma interdicției privind purtarea abaya, o ținută largă și lungă purtată de unele femei musulmane. Potrivit ministrului Educației, Gabriel Attal, zeci de fete au fost trimise acasă pentru că au refuzat să își scoată abaya, ceea ce a stârnit controverse în întreaga țară.

Aproximativ 300 de fete au sosit la școală în prima zi de școală purtând abaya, ignorând interdicția guvernului. Cu toate acestea, majoritatea au fost de acord să se schimbe, însă 67 dintre acestea au refuzat și au fost trimise acasă.

Guvernul francez a anunțat luna trecută interzicerea abaya în școli, invocând motive legate de secularismul în educație. Această măsură a fost primită cu bucurie de partea dreaptă a spectrului politic, dar a generat critici din partea celor care consideră că restricționarea libertății vestimentare reprezintă un atac la adresa drepturilor civile.

Ministrul Educației, Gabriel Attal, a subliniat că laicitatea nu ar trebui să fie o constrângere, ci o libertate, și că există un dialog deschis cu familiile și fetele în cauză. Cu toate acestea, ministrul a avertizat că dacă ele se vor prezenta din nou la școală purtând abaya, va exista un „nou dialog”.

În timp ce președintele Emmanuel Macron a apărat măsura controversată, susținând că există o minoritate care deturnează religia și sfidează principiile republicii și ale laicității, organizații care reprezintă musulmanii din Franța au depus plângeri împotriva interzicerii abaya și a altei ținute echivalente pentru bărbați, khamis, la Consiliul de Stat.

Aceste organizații au subliniat preocupările cu privire la riscul de discriminare și incertitudinea juridică rezultată din interzicerea abaya, subliniind necesitatea unei definiții clare a articolelor vestimentare interzise.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *