Controversatul ex-premier al Finlandei părăsește politica

Fostul premier finlandez, Sanna Marin, care a fost unul dintre cei mai tineri lideri ai Europei și o voce puternică în sprijinirea Ucrainei, a declarat joi că renunță la politica finlandeză și se va alătura unei organizații non-profit din Londra.

Sanna Marin, care avea 37 de ani când a preluat funcția în 2019, a condus o coaliție de guvernare formată din cinci partide de centru-stânga până în aprilie, anul acesta.

La alegerile parlamentare din aprilie, ea a pierdut în fața principalului partid conservator al Finlandei într-o cursă strânsă în trei, în care populiștii de dreapta ocupau locul doi. Social-democrații lui Marin au terminat pe locul al treilea, compromițându-i astfel speranțele de realegere.

Viața ei privată și utilizarea activă a rețelelor sociale au avut un larg ecou  internațional în timpul mandatului ei de premier. În august 2022, ea și-a cerut scuze după publicarea unei fotografii care arăta două femei sărutându-se și pozând topless la reședința oficială de vară a liderului țării.

Fotografia a apărut după scandalosul videoclip, care o înfățișa pe Marin dansând obscen la o petrecere bahică, unde a existat și suspiciunea consumului de droguri.  

În aprilie, Finlanda s-a alăturat alianței militare NATO, cu o realiniere istorică a peisajului de securitate al Europei de după Războiul Rece, declanșată de invazia Ucrainei de către Moscova. Finlanda adoptase neutralitatea după înfrângerea de către sovietici în cel de-al Doilea Război Mondial, dar liderii săi au semnalat că vor să se alăture NATO după ce invazia Rusiei asupra Ucrainei a transmis o stare de insecuritate la nivelul statului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *