Contraofensiva din Ucraina: 6.000 de kilometri pătrați au fost eliberați. Soldații ucraineni au ajuns la frontiera cu Rusia

De la începutul lunii septembrie până acum, Ucraina a recuperat 6.000 de kilometri pătrați, din teritoriul cucerit de trupele rusești, susține președintele Volodimir Zelenski. Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite afirmă că Ucraina a câștigat deja bătălia pentru Harkov, după ce militarii ucraineni au ajuns până la granița cu Rusia, pentru prima oară de la începutul invaziei.

Au trecut șase luni de când Rusia a lansat invazia, iar Ucraina a răspuns cu două contraofensive – una în sud (declanșată pe 29 august) și cealaltă în est – planificate cu atenție luni de zile și susținute de pachete masive de ajutor militar, oferite de SUA și de mai multe state. În cele două săptămâni de contraofensivă, soldații ucraineni au reușit să întoarcă frontul în favoarea lor, eliberând mai multe așezări din regiunea Herson – la sud și din est – lupte grele fiind duse în regiunea Harkov, primul oraș pe care armata rusă îl cucerise la începutul războiului.

De la începutul lunii septembrie și până astăzi, soldații noștri au eliberat deja peste 6.000 km pătrați din teritoriul Ucrainei – în est și sud. Avansul trupelor noastre continuă”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Șeful de stat a adresat mulțumiri mai multor brigăzi ale Ucrainei, implicate în contraofensivă, descriindu-i pe luptători drept „adevărați eroi”.

Kievul controlează frontiera cu Rusia în Harkov

Pentru prima oară după 24 februarie, Kievul controlează frontiera cu Rusia, din regiunea Harkov. Armata ucraineană a reușit azi să elibereze un oraș aproape de granița de nord cu Rusia, la nord-est de Harkov, potrivit Kiev Independent. Localitatea Vovceansk fusese ocupată de ruși, în prima zi a invaziei.

Statul major al Ucrainei a declarat că soldații săi au recucerit peste 20 de orașe și sate doar într-o singură zi, luni, ceea ce arată că forțele ucrainene înregistează victorii rapide.

Ministrul ucrainean al Apărării a transmis Kremlinului că țara sa se va așeza la masa negocierilor abia când toate teritoriile vor fi eliberate și granițele vor arăta ca la 1 decembrie 1991.

De cealalată parte, Rusia a recunoscut că a pierdut orașe cheie din regiunea de nord-est Harkov, dar descrie retragerea trupelor sale din regiune în ultimele zile drept o „regrupare” cu scopul de a se concentra asupra regiunilor Lugansk și Donețk, din estul Ucrainei. Totuși, ca represalii, forțele ruse au bombardat duminică și luni seară, infrastructura țării, provocând întreruperea alimentării cu energie electrică și apă, în mai multe regiuni.

„Ucrainenii fac progrese”

Luni seară, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că forțele ucrainene au făcut „progrese semnificative” în contraofensiva lor, dar a adăugat că este prea devreme pentru a se prezice rezultatul. „Rușii mențin forțe foarte semnificative în Ucraina, precum și echipamente și arme și muniții, pe care continuă să le folosească nu doar împotriva forțelor armate ucrainene, ci și împotriva civililor și a infrastructurii civile, așa cum am văzut”, a spus Blinken.

Rusia deține încă aproximativ o cincime din țară, însă SUA estimează că mulţi soldaţi ruşi, care se repliaseră în faţa înaintării trupelor ucrainene, au trecut graniţa revenind în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american, citat de Reuters. „Pe ansamblu, estimăm că ucrainenii fac progrese în timp ce luptă pentru eliberarea şi recuperarea teritoriilor în sud şi est. În împrejurimile Harkovului, credem că forţele ruse au renunţat în mare măsură la câştigurile lor teritoriale şi s-au retras în nord şi est”, a spus oficialul american, scrie Agerpres.

Retragerea precipitată a forţelor ruse din regiunea Harkov, inclusiv abandonarea nodurilor feroviare strategice Kupiansk şi Izium, este văzută drept cel mai mare eşec al Moscovei, după ofensiva eşuată împotriva Kievului, din luna martie.

La Moscova, Vladimir Putin, care a schimbat de două ori conducerea armatei ruse de când a început războiul în Ucraina, nu a mai vrut să se întâlnească cu generalii săi, duminică, la puțin timp după ce contraofensiva ucraineană a provocat armatei sale cea mai mare înfrângere din 24 februarie și până acum.

O presupusă mobilizare la nivel național pentru a susține campania militară din Ucraina, în contextul în care soldații ruși pleacă de pe front – retrăgându-se la Bolgorod, dincolo de granița rusească – a fost respinsă, astăzi, de Kremlin.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *