Consiliul UE a aprobat un ajutor de 40 milioane euro pentru armata Republicii Moldova

Consiliul UE a declarat joi că a adoptat o măsură de asistență în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Moldovei.

„Finanțarea va consolida capacitățile armatei moldovenești de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și unități de comunicații tactice prin furnizarea de echipamente, provizii și servicii relevante neletale, inclusiv instruire legată de echipamente” – a declarat Consiliul într-un comunicat de presă.

Acest pachet de asistență va completa măsura de asistență de 7 milioane de euro adoptată în decembrie care consolidează capacitățile Serviciului Medical Militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.

„Această măsură de asistență este dovada angajamentului UE de a consolida capacitățile Moldovei în scopul consolidării securității naționale, stabilității și rezilienței”- a menționat Consiliul.

La începutul lunii mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE intenționează să crească semnificativ sprijinul militar pentru Republica Moldova în contextul invaziei ruse a Ucrainei vecine.

Unitatea europeană pentru pace a fost înființată în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile politicii externe și de securitate comune în domeniul militar și cel al apărării, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.

Această unitate europeană pentru pace îi permite Uniunii Europene să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile țărilor din afara UE și ale organizațiilor regionale și internaționale legate de chestiuni militare și de apărare.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii